Kısa Metraj Önerimiz: Denis Villeneuve’den Next Floor (2008)

Alpaslan Paşaoğlu Hakkında

Uzun zamandır konargöçer bir Egeli olarak İstanbul'da yaşamaktadır. Radikal, Fil'm Hafızası, Cineritüel, Havayolu 101 başta olmak üzere çeşitli mecralarda yazıları yayınlanmıştır. Ayrıca belgesel ve farklı kategorilerde senaryo çalışmaları bulunmaktadır.

Incendies (2010) ile dikkatleri üzerine çekmesinin ardından son yıllara damga vurmuş Prisoners (2013), Sicario (2015), Arrivals (2016) ve Blade Runner: 2049 (2017) gibi filmlere imza atan Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’e bu sefer kısa bir filmi ile rastlıyoruz: Next Floor (2008).

Son yıllarda uzun metraj Açlığa Doymak (2012) ve kısa metraj Kılçık (2014) gibi Türk filmlerinde rastladığımız doyumsuzluk olgusunu çok daha geçmiş yıllara dönerek yönetmen Villeneuve’un elinden farklı bir üslupla izleyebilmek, bakış açımıza katılan büyük bir zenginlik olarak karşımızda duruyor.

Aristokrat sınıfın bir gün çöküşü gerçekleşecekse bunun doyumsuzluktan kopup gelmesi yüksek ihtimal. Film, işte bu ihtimalin peşinden gidiyor. Ekonomik sınıfsal piramidin en tepesinde oturan sandalye sahiplerinin, varlıklarını ikame ettirebilmek adına durmaksızın yemeleri (zenginliğin sofrada rüştünü ispat eden et yemekleri ve kırmızı şarap simgesi üzerinden temsili) ya da proletaryanın bu sınıfa durmaksızın hizmet tedariki esnasında yüzünde beliren “şimdi sizi zayıf yerinizden yakaladık” hissi seyircide de elbet karşılık buluyor. Bir sınıfın düşmesi diğer bir sınıfın yükselmesine olanak tanır. Belki de sınıflar arasında Das Experiment (2001) filminde olduğu gibi yer değişiklikleri denemek, insan fıtratını daha iyi anlayabilmek adına güzel bir çözüm olabilirdi.

“Dünyanın sonu gerçekten doyumsuzluktan mı gelecek?” sorusunun izinde bir cevap aramayan bu kısa şaheser, tüketim ve eller havaya neslinin içinden bağıran bir tabirle bizleri “Derine, derine daha derine,” çağırıyor. Hem de yerin en dibine. Belki de cehennemin dibine.

Orada ne var? Buyurun filme:

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.