2017 Yılında Hangi Diziler İzlendi?

Twin Peaks

Alpaslan Paşaoğlu Hakkında

Uzun zamandır konargöçer bir Egeli olarak İstanbul'da yaşamaktadır. Radikal, Fil'm Hafızası, Cineritüel, Havayolu 101 başta olmak üzere çeşitli mecralarda yazıları yayınlanmıştır. Ayrıca belgesel ve farklı kategorilerde senaryo çalışmaları bulunmaktadır.

2017, dizi sektörü açısından yine verimli bir yıl oldu. Netflix, Hulu gibi stream yayınlarının üretkenliği piyasada pek çok taşın yerinden oynamasını sağlamakla beraber, mini-dizi anlayışının 90’lı yıllardan sonra tekrar sektöre geri dönmesi, HBO’nun da bu alanda varlık göstermeye çalışması ve nitelikli beyazperde yönetmenlerinin sinema tadında dramaları ile her geçen gün dizi sektörünü daha bir ele geçirir olması, kalite seviyesinin artışının bariz, en önemli örnekleriydi.

Geride bıraktığımız yıl, doğal olarak çok sayıda dizinin yıldızının parlamasına ve bazılarının da sonuna doğru yaklaşmanın hüznüne sebebiyet verdi. Game of Thrones, her ne kadar spin-off versiyonlarının yapılacağı haberleri ile ortalığı çalkalasa da, 2018 bu mitin vedasına tanıklık edecek. Efsanevi yönetmen David Fincher’ın yapımcılığını üstlendiği House of Cards ise Kevin Spacey’nin Hollywood’u sarsan taciz skandalları sonrası yayından kaldırıldı. Fakat Fincher yayın hayatına ara vermeyip Mindhunter isimli dizisiyle Netflix ekranlarında tekrar beliriverdi. The Piano’nun (1993) yönetmeni Jane Campion’un 2013 yılında mini-dizi olarak çektiği Top of the Lake, Elizabeth Moss’un yanına Nicole Kidman’ı da eklediği yeni sezonuyla ekranlara süpriz bir şekilde geri dönüş yaptı. Usta yönetmen Ridley Scott ve Tom Hardy ortaklığıyla izlediğimiz kara film tadındaki İngiliz dizisi Taboo ciddi bir reyting alamasa da kadrosundaki isimlerinin verdiği ağırlıkla 2. sezon onayını almayı başardı. Tom Hardy’i ayrıca efsane İngiliz dizisi Peaky Blinders’ta da görmeye devam ediyoruz. Dizi bu sene, Oscarlı oyuncu Adrien Brody’nin de katılımı sonucu kadrosunu iyice zenginleştirdi. Artık eski tadı vermez denen Narcos, Cali Karteli’ni anlattığı 3. sezonu ile geçmiş sezonların etkinliğinden bir şey kaybetmediğini tekrar ispat etti. Dizi 4. sezonunda Ajan Pena önderliğinde bu sefer Meksika çetelerinin peşine düşecek. Youth’un (2015) İtalyan yönetmeni Paolo Sorrentino’nun Katolisizm ve Vatikan dünyasına ters dalış denemesi gerçekleştirdiği Jude Lawlı mini-dizisi The Young Pope birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Wachowski Kardeşler’in Sense8’i final sezonu ile ekranlara veda etti. Coen Kardeşler’in Fargo’su ve Black Mirror kasırgası kaldığı yerden yeni sezonları ile seyrine devam ediyor. 2016 sonlarında yayın hayatına giren ve Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel-Wood gibi önemli oyuncuları kadrosunda bulunduran dizi Westworld, Türkiye seyircisiyle iyice kaynaştı. True Dedective‘den 2016 yılında olduğu gibi yine, yeni bir ses çıkmadı. 70’li yılların ekonomik çöküntü içindeki ABD’sini porno, gayrimenkul ve borsa sektörleri üzerinden ele alan James Franco ve Maggie Gyllenhaal’lu The Deuce da 2017’nin etki uyandıran dizilerinden birisi oldu.

2017’nin En Çok Ses Getiren 5 Yeni Dizisi

Fakat 2017 yılının en çok ses getiren 5 yeni dizisi bence tüm bu saydıklarımın haricinde olan yapımlardı. Şimdi kısaca onlara göz atalım.

Big Little Lies
Big Little Lies
  • Big Little Lies: Nicole Kidman ve Reese Witherspoon’un başrollerinde yer aldığı, Emmy ödüllerini silip süpüren ve Altın Küre’ye de 7 dalda aday gösterilen dizi, bu yılın bence en etkileyici drama eseriydi. Mini-dizi olarak serüvenine başlayıp büyük bir izleyici kitlesine ulaşması ile 2. sezonunun da çekileceği haberini duyuran dizi, birbirinden farklı karakterlerdeki dört kadının, kalburüstü bir ABD taşra kasabasında, hayatlarını değiştirerek birbirlerine sımsıkı sarılmasına sebebiyet verecek bir olayın ardında yaşadıklarını konu alıyor.
Billions
Billions
  • Billions: Dizi her ne kadar 2016 yılının sonunda yayın hayatına başlasa da bizlerle kaynaşması ancak 2017 senesinin ortalarına denk geldi. Paul Giamatti ve Damian Lewis’in müthiş oyunculukları ile sezona damga vuran Billions, Amerikan hukuk sistemi üzerinden adaletin küresel sermaye ile baş etmeye çabalamasını konu alıyor. Yeni sezonunda House of Cards’ın bıraktığı boşluktan Beyaz Saray, eyalet seçimleri ve Bitcoin konularına giriş yapması büyük olasılık.
The Handmaid's Tale
The Handmaid’s Tale
  • The Handmaid’s Tale: Yılın bir başka ödül avcısı olan The Handmaid’s Tale, Elizabeth Moss’un Madmen’den sonraki ikinci büyük çıkışı. Her ne kadar kendisini Top of the Lake’te Nicole Kidman ile karşılıklı izleme şansına sahip olsak da şu an kariyer zirvesini yaşadığını söyleyebiliriz. Feminist yazar Margaret Atwood modasının yaşandığı 2017 yılında bu dizi, Hulu’ya büyük bir bilinirlik kazandırdı. Nitekim dizinin başarısını kıskanan Netflix’de yine Atwood’un bir diğer distopik kadın hikâyesi olan Alias Grace ile ekranlarda belirdi. Çevre, doğurganlık, erkek hegamonyası gibi konulardan yola çıkan senaryoların bu senenin en öne çıkan yapımlarına imkân verdiği bir gerçek.
Twin Peaks
Twin Peaks
  • Twin Peaks: Büyük yönetmen David Lynch’in kültleşmiş televizyon eseri Twin Peaks 26 yıl aradan sonra 3. sezonu ile ekranlara geri dönüş yaptı. Aradan geçen onca yılda Wayward Pines gibi pek çok benzer diziyi izlesek de hiçbir yapım aynı tadı verememişti. Bu nedenle “hoş geldin usta” diyorum.
This is Us
This is Us
  • This is Us: Yazarımız Hande Sönmez’in sitemizde yayınlanan yazısından (https://www.art-his.com/munir-ozkul-ve-adile-nasiti-hatirlatan-dizi-this-is-us/) daha detaylı bilgiye erişebileceğiniz bu dizi, özlenen aile draması tadında son yılların en çok ses getiren örneği. Billions gibi 2016 yılında ABD’de ekrana gelen dizinin Türkiye ile buluşarak büyük bir ilgiye mazhar olmasının ancak 2017 yılını bulması ve çok sayıda Altın Küre ve Emmy ödülüne aday gösterilmesi bu listenin olmazsa olmazlarından biri olmasına sebebiyet veriyor.

 

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.