- Vuslat Çamkerten ile Söyleşi: “Anlatmak İstediğim Hikayeler Dilimi Belirler” - 4 Haziran 2022
- Beş Maddede Şehrin “Öteki” Yakası: Toz Bezi (2015) - 5 Mayıs 2021
- The Maltese Falcon (1941): Kötünün Aydınlık Tarafı - 4 Nisan 2021
- Nesimi Yetik ile Söyleşi: “Hep Kazanırsın Ey Çözümsüzlük” - 20 Ekim 2020
- Eylem Kaftan ile Kovan (2019) Filmi Üzerine Söyleşi: “İnsan Her Şeyden Önce Kendisine Yabancı” - 28 Eylül 2020
- Ceviz Ağacı (2020): Babanın Aynasında Kendini Görmek - 23 Ağustos 2020
- Kafanın Kafa Olmaya Devam Ettiği Sanat Pratiği: Masklar ve Çocuk Sanatı - 3 Temmuz 2020
- Ressam Beşir Bayar ile Söyleşi: “Her Dönem Kendi Sanat Dilini Oluşturur” - 12 Nisan 2020
- Kısa Film Önerisi: Karganın Aşınan Gagası (2019) - 25 Mart 2020
- Captain Fantastic (2016): Nike, Bir Zafer Tanrıçası Mıdır? - 9 Ocak 2020
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 22. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 15 Eylül’den itibaren satışta. İstanbul’un iki yakasına uzanacak olan festivalde yirmi bir farkı mekânda gösterimler ve yan etkinlikler düzenlenecek. Komik Tiyatro, Varoluş, PSS PSS, Amor, Fourfold, Hamlet I Collage, Beyaz Üzerine Beyaz, Gece Sempozyumu, Alarme ve Yu adlı yabancı yapımların, Yüzleşme, 45’lik, Kral Lear, Artık Bir Davan Var, Zebercet, Misafir, Yüz Yılın Evi, Gülünç Karanlık, Ruhiye, Do Ku Man, Sahibinin Sesi ve Timsah adlı yerli yapımların yer alacağı festivalde seçim yapmakta zorlanıyorsanız, önerilerimize göz atabilirsiniz.
Nederlands Dans Theater I
Nederlands Dans Theater 1959’dan bu yana güncel sanata yeni yaklaşımlar getirmeyi sürdüren, on altı farklı ülkeden dansçıyı tek bir çatı altında buluşturan, avangart ve şiirsel bir topluluk. 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sergileyecekleri Nederlands Dans Theater I, dört koreografın imza attığı dört bölümlük dans performansından oluşuyor. Sol León ve Paul Lightfoot’tan Shut Eye ve Shoot the Moon, Paris Opera ve Balesi, Ballett Frankfurt, Kanada Ulusal Balesi gibi pek çok topluluk için elliyi aşkın koreografiye imza atan Crystal Pite’tan The Statement ve Hollanda’nın en önemli dans ödülü Zwaan’ı iki kez kazanan Marco Goecke’den Woke up Blind.
Gerek kurgusu gerek müzikleri gerekse dans performanslarıyla unutulmaz bir şölene dönüşecek olan Nederlands Dans Theater I, festivalin öne çıkanlarından.
Artık Bir Davan Var
Artık Bir Davan Var, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu tarafından sergileniyor ve festivalin yerli yapımlar seçkisi arasında dikkat çekiyor. Kafka’nın Bay K.’sının bugüne adapte edildiği oyunda Bay K. adaletten yoksun topraklarda tutuklanıyor. Yanındaki kız kardeşi ise muhalif ve hareket halinde. Franz Kafka’nın Dava ve Şato romanlarından miras aldığı huzursuz atmosferi ve varoluşunu anlamlandırmaya çalışan karakteriyle sorgulamayı da beraberinde getiriyor. Bay K.’nın başından geçenlerle seyirciyi bugüne, hukuka, şiddetin tarifine ve kâbus sarmalına ilişkin düşünmeye iten oyun, Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yönetimiyle karşımıza çıkıyor.
Kral Lear
William Shakespeare’in tiyatro ve sinemaya onlarca kez adapte edilen eseri Kral Lear, bu defa Haluk Bilginer’in zekasında ve oyunculuğunda hayat buluyor. Oyun Atölyesi bünyesinde hayata geçen oyunda Kral Lear, kızları ve ülkenin güç odakları arasında kendi trajedisini hazırlıyor. Çöküş sürecine giren imparatorluğun yönetimini ve mal varlığını üç kızı arasında paylaştırmak isteyen yaşlı kral, küçük kızının kendisine olan sevgisine inanmayınca onu sürgüne gönderir. Yanlış bir karar sonucu yönetimi entrikacı kızlarına verince iktidar hırsı sonrası ölümler baş gösterecektir. Güç ve iktidar ekseninde her dönemin insanına seslenen, Muharrem Özcan’ın yönettiği kült oyunu Haluk Bilginer’in yorumuyla izlemek oldukça heyecanlı olacak.
Timsah
DasDas ekibinin sergileyeceği, Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, gösteri toplumunu sahneye taşıyor. Mert Fırat ve Volkan Yosunlu yönetimindeki oyunda çıkar ilişkilerinin insan ilişkilerine yansıması, bir timsahın karnındaki karakterle işleniyor. Gerçek hayattan doneleri “tuhaf ama gerçek” mottosuyla sunan Timsah, mizahi bir sistem eleştirisi.
Alarme
Yunan yönetmen Theodoros Terzopoulos’un Alarme’si yönetmenin üçlemesinin ilk ayağı. Sanat tarihinde büyük yankı uyandıran İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki taht kavgasını işleyen oyun, çatışmalarla ilerliyor. Taht savaşları fonunda iki kadının mücadelesine davranış ve üsluplar da ekleniyor, erotizm ve arzu çatışmayı besliyor. Haliyle ortaya temposu yüksek bir oyun çıkacağa benziyor.
Terzopoulos’un üçlemesinin ikinci ayağı olan Amor’un da yine festivalde sahneleneceğini not düşelim.
“Yan Etkinlikler”de Neler Var?
18 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında düzenlenen yan etkinlikler Yapı Kredi Kültür Sanat, Goethe Institut ve Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek.
Bu yıl festival programında yer alan Komik Tiyatro’nun yönetmeni ve oyuncusu Roberto Latini, 19 Kasım’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta profesyonel oyunculara yönelik, teori ve pratiği birlikte barındıran bir atölye çalışması düzenliyor.
Gerasimov Devlet Sinematografi Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan, aynı zamanda tiyatro eleştirmeni, tiyatro uzmanı ve küratör olarak çalışmalarını sürdüren Kristina Matvienko’nun “20. Yüzyıl Rus Tiyatrosunda Yönetmenlik ve Oyunculuk Sistemleri” başlıklı söyleşisi de 18 Kasım’da yine Yapı Kredi Kültür Sanat’ta olacak.
İstanbul Tiyatro Festivali ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin iş birliğiyle düzenlenen eleştiri atölyesini yazar, tiyatro eleştirmeni ve gazeteci Christine Wahl yönetecek. Atölye 20 Kasım’da Goethe Institut’de.
22. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Hamlet | Collage ile katılan Evgeny Mironov ise oyunculuk üzerine deneyimlerini 23 Kasım’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta paylaşacak.
Theodoros Terzopoulos’un oyunculara ilham veren oyunculuk metoduna giriş, 24 Kasım’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleştirilecek “Ustalık Sınıfı” kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Katılımcılar eğitimin gereklerini antik Yunan tragedyasında ve klasik metinler ışığında keşfedecekler.
Festivalin son gösterisi olan PIXEL’in ışık ve dans ile yarattığı büyülü atmosferi katılımcılara yaşatmayı hedefleyen “Dans ve Dijital Sanat” başlıklı atölye çalışması ise festivalin dikkat çeken yan etkinliklerinden bir diğeri. 4 Aralık’ta Zorlu PSM’de gerçekleşecek çalışmada PIXEL’in koreografisinden yola çıkılacak ve dansa yönelik yeni yaklaşımlar keşfedilecek.
Hepsi ve daha fazlası http://tiyatro.iksv.org/tr adresinde.