
- Vuslat Çamkerten ile Söyleşi: “Anlatmak İstediğim Hikayeler Dilimi Belirler” - 4 Haziran 2022
- Beş Maddede Şehrin “Öteki” Yakası: Toz Bezi (2015) - 5 Mayıs 2021
- The Maltese Falcon (1941): Kötünün Aydınlık Tarafı - 4 Nisan 2021
- Nesimi Yetik ile Söyleşi: “Hep Kazanırsın Ey Çözümsüzlük” - 20 Ekim 2020
- Eylem Kaftan ile Kovan (2019) Filmi Üzerine Söyleşi: “İnsan Her Şeyden Önce Kendisine Yabancı” - 28 Eylül 2020
- Ceviz Ağacı (2020): Babanın Aynasında Kendini Görmek - 23 Ağustos 2020
- Kafanın Kafa Olmaya Devam Ettiği Sanat Pratiği: Masklar ve Çocuk Sanatı - 3 Temmuz 2020
- Ressam Beşir Bayar ile Söyleşi: “Her Dönem Kendi Sanat Dilini Oluşturur” - 12 Nisan 2020
- Kısa Film Önerisi: Karganın Aşınan Gagası (2019) - 25 Mart 2020
- Captain Fantastic (2016): Nike, Bir Zafer Tanrıçası Mıdır? - 9 Ocak 2020
Genç yönetmen Ömer Ferhat Özmen, Marmara Üniversitesi GSF Film Tasarımı Bölümünde ikinci sınıf öğrencisiyken TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen 13. Geleceğin Sineması Senaryo Yarışmasında Beyoğlu Sineması projesiyle en iyi senaryo ödülünü almış, sinema serüveni başlamıştı. Ulusal ve uluslararası festivallerde sayısız ödül alan Beyoğlu Sineması (2016) bir çocuk işçi filmiydi. Özmen’in ikinci kısa metrajlı filmi Karganın Aşınan Gagası (2019) odağına yine emeği yerleştiriyor. Son dönem Türkiye sinemasında da izini sürebileceğimiz bir motif olan doğa-şehir, modern yaşam-birey çatışması, Özmen’in filminde bir bidon peynirle var olma mücadelesine dek yalınlaşıyor.
Hikâye, kocası öldükten sonra köyünden kalkıp İstanbul’a, oğlunun yanına gelen altmış yaşındaki Şükran’ın otogarda kaybolan bir bidon peynirinin etrafında gelişiyor. Hazır bir yaşam formunu temsil eden, gökdelenler şehri İstanbul’a karşın toprağın ve emeğin altını çizen bir bidon peynir, Şükran için uykularını kaçıracak denli önemli bir mesele. Kaybetmeden eve getirmeyi başardığı bidonların ise bozulmadan evvel toprağa gömülmesi lazım. Ancak esas büyük çatışma burada kuruluyor; İstanbul’da bir bidon peyniri cömertçe kabul edebilecek toprak kaldı mı? Şükran’ın çabası, şehre tutunabilme, şehirde kendi köklerini salabileceği bir avuç toprak bulabilme mücadelesinin de altını çiziyor. Filmde Şükran’a, Özmen’in kendi annesi hayat veriyor.
7. Duhok Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülünü alan, Hisar Seçkisine seçilen Karganın Aşınan Gagası filmini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.