Dijital “Karışık Kaset”: Çalma Listeleri

Serhat Erman Hakkında

İstanbul doğumlu müzisyen ve söz yazarıdır. The Revolters müzik grubunun vokal/gitarı olarak müzik kariyerini sürdürmekle beraber, bağımsız plak firması Personal Space Records’un da kurucusudur. Yerli-yabancı basılı ve dijital birçok mecrada röportaj ve söyleşileri bulunmaktadır. Erken yaşlarda yolu tiyatrodan geçmiş olup çok sayıda oyunda yer almıştır.

Stream platformlarının günümüz dijital müzik kültürü ve endüstrisinde en önemli etken hâle gelmesiyle platform içi çalma listeleri de dijital dinleyicinin ilk keşif durağı hâline geldi. Her gün benzeri platformların kendi küratörleri ve kullanıcıları tarafından binlerce şarkı bu playlistlere ekleniyor ve takipçilere sunuluyor. Bu hem müzik yaratıcıları hem dinleyicileri için “alan-satan memnuniyeti” başlığına oturtulmak istense de, hangi sanatçıların bu çalma listelerinde ne kadar yer alabildiği konusu hâlâ plak şirketleri ve platformlar arasındaki en büyük tartışma konusu.

Major müzik firmalarının ucu bucağı olmayan katalogları ve platformlarla olan pazarlık gücü, günümüzde standart bir müzik dinleyicisinin, platform ana sayfalarında hemen karşımıza çıkan ve takipçileri yüz binlerle ölçülen playlistlerde kendi sanatçılarının dominasyonunu kaçınılmaz bırakıyor.  Radyo- TV rotasyonu dinamikli ölmeye başlayan endüstri kuralları, yine güçlü müzik patronları tarafından yeni dijital dinamikli müzik dünyasına, çağa uygun şekilde tekrar konulmaya başlanıyor. Bu da bizi aynı tip formülasyon şarkılar, altyapılar ve düzenlemelerle oluşturulmuş, aslında aynı ama isimleri farklı binlerce şarkının yüzdüğü kocaman bir denizde “gerçekten” iyi olanı bulma konusunda ayrı bir arayışa itiyor. Burada devreye dinleme geçmişine göre oluşturulan algoritmik günlük öneri listeleri, dönem playlistleri, sevdiğiniz sanatçıların oluşturduğu playlistler ve radyo-TV programlarıyla müzik zevki marka hâline gelmiş isimlerin haftalık öneri listeleri giriyor. Platform üyesi herhangi bir dinleyicinin çalma listeleri de büyük takipçilere ulaşıp bu serbest platformda onları bir nevi “tastemaker” statüsüne ulaştırıyor. Çalma listesi başlıklarının yaratıcılığının “Songs for Squat”tan “Girl Hold My Earrings- Need to get in a fighting mode ?” gibilerine uzanması, sanırım “Her dinleyici için bir playlist vardır.” önermesini fazlasıyla haklı çıkarıyor.

Müzik stream’i, müziğin geleceği. Mobilleşiyor, telefon kulaklıklarından amatör bir ev kaydıyla yapımı milyon dolarlarla ifade edilen parçaların ardı ardına kulağımıza çalınması, stream platformlarıyla müzik dinleme alışkanlıklarımızın artık varsayılanı hâline gelen bir kavram. MIDia’nın Fransa ve İngiltere’de yaptığı araştırma anketinde platform üyesi dinleyicilerin büyük çoğunluğu albüm yerine çalma listelerinden müzik dinlediğini belirtmiş. “Millenial” kesmine kadar inildiğinde albüm dinleme tercihinin yüzdeleri çok daha aşağılara düşüyor. Yeni nesil için favori sanatçının yeni albümü birincil derecede önem arz etmiyor. Kişinin sadece takip ettiği çalma listesine favori sanatçısının şarkısı eklendiğinde ondan haberi oluyor, nerede konser verdiğini, kendi şehrine ne zaman geleceğini sanatçının sayfasından öğreniyor. Eğer albümün fiziksel kopyasını, son albümün bir tişörtünü veya kahve kupasını edinmek istiyorsa bile bu platformlardan alabiliyor.

Stream platformları günümüz müzik dünyasının amiral gemisi ve çalma listeleri artık müzik dergilerinin, TV ve radyonun, müzik dükkânlarının yarım yüzyıldır yaptığı işi büyük ölçüde devralmış durumda. Artık aynı anda hem dinleyici hem yaratıcı olmak ve bir sanatçının kariyerini bir adım ileriye taşımak, sadece dijital bir karışık kasete bakıyor.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.