
- Her Yaştan Okuyucunun Kendisinden Bir Parça Bulacağı 10 Çocuk Kitabı - 23 Nisan 2021
- Sevginin Z Raporu: Sanat Koleksiyonlarında Sevgi Temalı Eser İncelemesi - 10 Şubat 2021
- David Copperfield’ın Çok Kişisel Hikâyesi (2019): Dickens ile Iannucci’nin Çağları Aşan Uyumu - 25 Eylül 2020
- Hep Aynı Yaşta Kalacağımız Filmler [Liste] - 17 Mayıs 2020
- Sanat Tarihinden Hayvanlar Alemine Uzanan Çocuk Kitapları - 22 Nisan 2020
- Geçtiğimiz Yılın Gölgede Kalan Başarılı Ana Akım Filmleri - 13 Ocak 2020
- Düşük Bütçeli Yüksek Sohbetli Hikâyeler: En Başarılı Mumblecore Filmleri - 1 Aralık 2019
- Ayn Rand ve Bencilliğin Erdemi: Neden Bencil Olmalıyız? - 24 Kasım 2019
- Dijital Çağda Faust ve Mephisto’nun Bir Araya Gelişi: Being Faust – Enter Mephisto - 21 Kasım 2019
- Yürüyün, İster Dağların Üstünde İster Ormanın İçinde: Yürümenin Felsefesi - 26 Mayıs 2019
Önemli sualtı fotoğrafçılarımızdan, aynı zamanda iyi bir dalış eğitmeni de olan Bodrum doğumlu Tunç Cambaz, art-his.com takipçileri için kendi çalışmalarından özel bir fotoğraf seçkisi oluşturdu. Çoğunlukla deniz, sualtı ıssızlığı, tuzlu su ve tuzlu suyun yıpratıcılığı temalarını işlemeye özen gösteren sanatçı, adeta ters yüz olmuş bir dünyayı bizlere hissettiriyor.
14. İstanbul Bienali’nin ana teması da sanatçının eserleri ile aynı paralelde kesişen “Tuzlu Su” kavramı üzerine idi. Bienalin ana sorumlusu (küratör tanımını kullanmayı tercih etmemiştir) Carolyn Christov-Bakargiev ise tuzlu suyun mevcudiyetine yönelik şunları aktarmıştı: “Tuzlu su dünyada en sık rastlanan maddelerden biri. Vücudumuzdaki sodyum da sinir sistemimizi oluşturan en önemli içerenlerden, bir anlamda hayati önem taşıyan bir sistemi çalıştırarak insanları hayatta tutuyor. Tuzlu su aynı zamanda dijital çağın en yıpratıcı maddelerinden biri. Akıllı telefonunuzu tatlı suya düşürürseniz onu kuruttuktan sonra büyük olasılıkla tekrar çalışacaktır, fakat tuzlu suya düşerse, kimyasal değişimler telefonun bozulmasına yol açabilir.”
Su, insan için bir temel ihtiyaç olmasının yanı sıra, ülkeler arasında savaşlara sebebiyet vermesinden tutun da hidroterapi yöntemi ile dermotolojik vakalardan nörolojik rahatsızlıklara kadar pek çok hastalığın ilacı olması yönüyle de çok çeşitli bir fayda-zarar çemberi oluşturmakta. Ve Jules Verne’nin de “Denizler Altında 20.000 Fersah” kitabında bir karakteri üzerinden dile getirdiği gibi Tunç Cambaz sizlere: “Sahibi olduğum ormanlar güneşten ne ısı; ne de ışık alır. Orada aslanlar, kaplanlar yoktur. Hiçbir dört ayaklı orada barınamaz. Bu ormanları bilen tek kişi benim. Şimdilik yalnızca benim için yeşerirler. Size kara ormanlarından değil; deniz ormanlarından bahsediyorum.” demekte.