M. Ziya Ülkenciler’in Arşivinden Türk Sinemasının Kamera Arkası

dilanfilmi

Dilan Salkaya Hakkında

1994 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nde lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yeni medya ve çocuk alanında yüksek lisansına devam etti. Fil'm Hafızası, Sinema Terspektif, Berfin Bahar, Hayal Perdesi gibi farklı basılı ve online mecralarda sinema üzerine yazıları yayınlandı. Sinema doktorasına devam ederken, Mayıs 2019'dan bu yana Arter'in Öğrenme Programı'nı oluşturan ekiple birlikte çalışıyor.

Erden Kıral’ın 1986 yapımı Dilan filmi ile sinemaya giriş yapan, Yavuz Turgul, Ömer Kavur, Derviş Zaim, Ferzan Özpetek, Atıf Yılmaz, Tunç Okan gibi büyük isimlerle çalışan ünlü sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler, Dilan, Berdel (1990), Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990) ve Gölge Oyunu’ndan (1992) kendi çektiği, daha önce yayınlanmamış kamera arkası fotoğraflarını bizimle paylaştı. Türkan Şoray’dan Şener Şen’e, sizi Türk Sinemasının kamera arkasına davet ediyoruz.

Ülkenciler: “En güzel karelerden birisi de Berdel’de, Türkan Şoray ile Atıf Ağabey’in beraber bir masada, gecekondu gibi bir yerin içerisinde oturup da senaryo üstünde çalıştıkları ve sohbet ettikleri fotoğraftır. O fotoğraf paha biçilmezdir benim için. İbretiâlem fotoğrafıdır bu. Şu anda oyunculuğu bile binlerce kere tartışılabilecek bazı ezik tipler var. Bunlar kendilerine özel karavan isteyen, özel yemek getirten arkadaşlar. Ben Türkan Şoray’ın ayrı bir servisle geldiğini, özel araç istediğini hatırlamıyorum. O zaman hep beraber yerdik, bütün ekip aynı masada olurdu.”

Bir cevap yazın