Üçüncü Yenilerden Melodiler

Mustafa Koca Hakkında

86 yılı martında dünyaya gelmiş, üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde almıştır. Bugüne kadar tiyatro ve film setlerinde asistanlıktan senaryo yazarlığına kadar birçok alanda çalışmış olup, şu an "film terziliği" diye tabir ettiği kurgu alanında faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca farklı mecralarda sinema üzerine analiz ve eleştiri yazıları yayınlanmıştır.

Onlar internetin müzik sektörüne getirdiği demokratikleşmeden faydalandılar. Çoğu, müzik yapımcılarına gitmek yerine kendi şarkılarını kendi kaydedip sosyal medyada paylaşarak sesini direkt dinleyiciye ulaştırdı. Daha önce yerli müziğimizde tercih edilmeyen tarzları deneyerek, geçmişten gelen tınıları bugünle harmanlayarak adeta bir devrime imza attılar. Bugün bu devrim tüm hızı ile devam ediyor, gelişiyor ve kendisi ile bizi de değiştiriyor. Gelin 12 farklı melodide Üçüncü Yeni neslinin serüvenine eşlik edelim.

Kalben – Yara

Kalben daha ilk ortaya çıktığı günden beri gerek yazdığı şarkı sözleri gerekse melodileriyle dinleyici için farklı bir samimiyetin mümkün olduğunu kanıtladı. O, hayatta alınan kalp yaralarının metaforik anlamını çok da melankoliye dalmadan enfes bir şekilde dile getiriyor bu parçada.

Deniz Tekin – Böyle

Deniz Tekin benden bir sonraki jenerasyonu temsil eden genç bir kadın. Şarkılarında hayata ve kendine dair endişelerini zaman zaman melankolik zaman zaman ise huzur veren melodilerle sorgulamaktan asla kaçınmıyor. Bu canlı Sofar performansı da Deniz Tekin’in kendine has tarzının en güzel örneklerinden.

Son Feci Bisiklet – Galiba Sevmiyorlar

Son Feci Bisiklet belki de bu listenin en bilinen ismi ama isimlerini ne kadar geniş kitlelere duyursalar da alternatif bakış açılarını asla yitirmiyorlar. Onlar şarkılarının düşündüren, anlam dolu eleştirel sözleri ve akılda kalan melodileri ile şüphesiz alternatif rock’ın son dönemdeki en başarılı temsilcilerinden.

Nova Norda – Varım

Nova Norda kuzey yıldızı anlamına geliyor. Ecem Böke’nin bu ismi kendine öylesine seçmediği, şarkılarında verdiği mesajlardan da belli oluyor. Şarkılarındaki enerji ve özgürlük teması dikkat çekiyor. Ülkemizde fazla popüler olmayan elektropop tarzını gözler önüne seren Nova Norda’nın ismini gelecek günlerde bence daha çokça duyacağız.

Neyse – Muteriz  (ft. Deniz Tekin)

Ülkemizde neredeyse 30 senelik bir geçmişe sahip olan alternatif rock akımı her geçen gün yeni sesler kazanmaya devam ediyor. Neyse, son dönemde şarkılarıyla dikkatimi çeken, alternatif rock akımının yeni temsilcilerinden. Bu parça ise daha sakin ve melankolik bir tarza sahip. Deniz Tekin’in de Neyse’ye bu parçada eşlik ettiğini belirteyim.

Tuğçe Şenoğul – Kaptan

Tuğçe Şenoğul’un tarzı ve üretim şekli görünüş açısından değil ama yapı açısından Gaye Su Akyol’u anımsatıyor bana, tıpkı onun gibi konsept karışımlardan besleniyor. Müziğinde Anadolu nameleriyle elektropop synth’lerini birbirine karıştırabilen, görsel olarak ise sevenlerini neo-noir dünyaların içine alan kendine has bir tarzı var. Kaptan’da bu yerel ile global müzik kültürünün karışımını oldukça iyi temsil eden parçalardan.

Evrencan Gündüz – Zordu Aslında

O bir romantik, o bir sokak şarkıcısı, o hiçbir kalıba girmeyen bir müzisyen. Ünlü gitar virtüözü Asım Can Gündüz’ün oğlu olan Evrencan Gündüz dinleyicisiyle iletişimini direkt kurmaktan zevk alan bir tarza sahip, sempatikliği müziğine apayrı bir boyut katıyor.  Şarkılarındaki romantik samimiyet ise eşine çok az rastlanır türden. “Zordu Aslında” son dönemlerde duyduğum en güzel ve etkileyici sözlere sahip.

Lara Di Lara – Giderken

Eğer sakin ama derin bir melodi arıyorsam işte o zaman aklım Dilara’ya gidiyor. Aynı “Hazineler İçindesin” albüm kapağında olduğu gibi çıplak ayaklarıyla toprağa basan bir şarkıcı ve şarkı yazarı o. Jazz’dan rock’a birçok tarza olan hakimiyetini kendi yarattığı tarzında karıştırmayı çok iyi başarıyor. “Giderken” Lara Di Lara’nın bende en çok iz bırakan parçası.

Ufuk Beydemir – Yüreğimdesin

Ufuk Beydemir de alternatif rock dünyasına yeni katılan ve gelecek vadeden şarkıcı/söz yazarlarından. Sesini ilk “Ay Tenli Kadın” isimli şarkısıyla duyuran Beydemir özellikle puslu ses tonuyla dinleyicisini kolayca etkilemeyi başarıyor. “Yüreğimdesin” ise akla işleyen melodisiyle bende ayrı bir yere sahip.

Dilhan Şeşen – Acıtır Yara

İsmini görür görmez tabii ki aklıma Grup Gündoğarken’i getirmişti, kısa bir araştırmadan sonra deneyimli müzisyen Burhan Şeşen’in kızı olduğunu öğrendim Dilhan’ın ve merakım daha da arttı. Yorumlarını dinledikçe gerçekten kendine has bir ses tonunun ve yorumunun olduğunu fark etmem de uzun sürmedi. O da diğer çağdaşları gibi nostaljik tınıları güncel bir tarzla birleştirmeyi iyi başarıyor. Daha şimdiden sadık bir şekilde onu takip eden bir hayran kitlesine sahip. “Acıtır Yara” sadece melodisi ve sözleriyle değil genç film yönetmeni Can Evrenol’un çektiği klibiyle de dikkat çekiyor.

Sedef Sebüktekin – Sen İstersin

Birçok alernatif yorumcuyu Sofar performansları ile keşfetmiştim, Sedef Sebüktekin ile de bu sayede tanıştım. Sakin yorumu ve etkileyici sözleri ile hemen dikkatimi çekmeyi başarmıştı. İlk büyük çıkışını “Kayboluyorum” ile yaptı, bu parça yerli Netflix dizisi Muhafız’ın film müzikleri arasına girmeyi de başardı. Hemen ardından “Sen İstersin”le de beni bir hayranına dönüştürdü. Bundan sonra da hep yakın takipçisi olacağım.

Merve Çalkan – Defter

Listenin belki de en yeni üyesini en sona bıraktım. Sofar performansları ile keşfettiğim diğer değerli bir ses Merve Çalkan oldu. Masumiyeti, samimiyeti, hafif utangaç tavrı bende hemen büyük bir etki yarattı. Yorumunda keşfettiğim en güzel özellik, yerli popüler müziğimizin en sevdiğim yanı olan duygulu iniş çıkışlardı. Ona ilk “Yanılır“ parçası ile hayran olmuştum, “Defter” ise Mabel Matiz’in ona armağan ettiği fakat sesine ve yorumu tam oturan nefis bir parça olarak karşımıza çıkıyor.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.